Belarus vrea condamnarea la moarte a protestatarilor anti-război care au vrut să oprească invazia trupelor ruse în Ucraina

de: Vasile Mirabela
27 04. 2022

Belarus a luat măsuri drastice. Autoritățile au instituit o lege pentru ca persoanele acuzate că au încercat să comită acte de terorism să poată fi pedepsite cu moartea.

Protestatarii anti-război di Belarus pot fi condamnați la moarte. Legi dure date de autoritățile din Belarus

Decizia a fost luată la scurtă vreme după ce mai mulți activiști au vrut la începutul invaziei să saboteze rețeaua de căi ferate a țării pentru a îngreuna eforturile Rusiei de a-și deplasa trupele în Ucraina.

„Forțe distructive își continuă activitatea teroristă și extremistă, încercând să perturbe situația în Belarus și provocând instabilitate și conflicte interne. Se organizează activități pentru dezactivarea echipamentului feroviar și a șinelor de tren, obiecte de importanță strategică. Nu poate exista nicio justificare pentru acțiunile teroriștilor. Nu poate exista nicio justificare pentru acțiunile teroriștilor.”, a spus președintele Camerei reprezentanților Vladimir Andreicenko.

La sfârșitul lunii februarie, presa din Belarus spunea că au fost încercări de sabotaj pe căile ferate din Belarus, pentru a încetini progresul trupelor ruse. Organele de ordine declarase că la începutul lunii aprilie a reținut mai multe echipe de sabotori și că a fost nevoită să deschidă focul într-una dintre operațiuni. Cel puțin două persoane au fost rănite. Procurorul general i-a acuzat de terorism.

Autoritățile de la Minsk au decisă să aplice pedeapsa cu moartea pentru acte de terorism care se soldează cu victime și pentru crime odioase și pentru criminali în serie.

Comitetul de Investigație a dat mai multe exemple în care o persoană a fost acuzată de terorism pentru că a vărsat vopsea roșie peste mașina unui judecător și o alta a pățit același lucru pentru că a aruncat o piatră în fereastra unui procuror.

Pe de altă parte, Serghei Lavrov a spus la începutul lunii că Belarus ar trebui să ofere garanții de securitate pentru Ucraina în viitor, odată ce Kievul își va afirma statutul neutru.

„La cererea părții ucrainene, statutul său neutru, non-bloc, non-nuclear ar trebui să fie însoțit de garanții de securitate. Am propus ca Republica Belarus să fie, bineînțeles, printre aceste țări-garante”, a spus Lavrov.

De altfel, președintele Belarus cere ca ţara sa să participe la negocierile asupra „războiului din Ucraina”. Aleksandr Lukaşenko a folosit joi în declarația sa cuvântul „război”, un termen interzis de Moscova.